Ositus ja pesänjako: Mikä ero niillä on?

Kun avioliitto päättyy joko avioeroon tai puolison kuolemaan, esiin nousevat tärkeät taloudelliset kysymykset, joista kaksi merkittävintä ovat ositus ja pesänjako. Näillä termeillä on toisinaan tapana sekoittua arkipuheessa, mutta ne viittaavat kuitenkin kahteen eri oikeustoimeen, joilla on omat erityispiirteensä ja merkityksensä.

Janne Kyllönen

Ositus tarkoittaa aviopuolisoiden omaisuuden jakamista avioliiton päättyessä. Tämä prosessi koskee nimenomaan avioeron yhteydessä tapahtuvaa omaisuuden erottelua tai kuolemantapauksessa eloonjääneen puolison ja kuolinpesän välillä tehtävää jakoa. Osituksessa jaetaan se omaisuus, joka kuuluu avio-oikeuden piiriin. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että molempien puolisoiden omaisuus ja velat lasketaan yhteen, ja ne jaetaan puoliksi, ellei muuta ole sovittu esimerkiksi avioehdolla.

Pesänjako puolestaan liittyy kuolinpesän selvittämiseen ja jakamiseen perillisten kesken. Kun ositus on tehty, siirrytään pesänjakoon, jossa kuolinpesä jaetaan lainmukaisten perillisten tai testamentinsaajien kesken. Tämä prosessi on monivaiheinen ja saattaa sisältää muun muassa perunkirjoituksen, velkojen maksun ja lopullisen omaisuuden jaon. Pesänjako voi olla osituksen tavoin sovinnollinen tai riitainen, ja tarvittaessa siitä vastaa pesänjakaja.

Vaikka ositus ja pesänjako kietoutuvat toisiinsa etenkin kuolemantapauksissa, ne ovat kaksi erillistä prosessia, joilla on omat sääntönsä ja tavoitteensa. Ymmärtämällä näiden käsitteiden väliset erot, voit paremmin navigoida mahdollisten perheoikeudellisten tilanteiden keskellä ja varmistaa oikeudenmukaisen lopputuloksen niin itsellesi kuin muille osapuolille.

Haluatko kysyä?

Täytä alla oleva lomake, soita tai lähetä Whatsapp-viesti Janne Kyllöselle:

044 2700 440